DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG)
Gülüşünden memnun ama dişlerinin renginden memnun olmayan hastalar için en uygun tedavi yöntemidir.
İki çeşit diş beyazlatma yöntemi vardır;
Ofis tip beyazlatma: Klinik ortamında hekim kontrolünde uygulanan ajan tipidir. Gerekli ise diş taşı temizliği ve polisaj işleminin ardından uygulanır. Diş beyazlatma işlemi yaklaşık 45 dk ile 1 saat arasında sürmektedir.
Ev tipi beyazlatma: Hastanın alt üst çenesinden alınan ölçü sonucunda hazırlanan plaklar ve beyazlatma ajanı hastaya verilir. Hekimin bilgilendirdiği hasta kendisi evinde uygulamayı yapabilir.
Diş beyazlatma işlemi minimum 17 yaşındakilere uygulanması tavsiye edilir.
Gülüş hattında kaplamaları ya da dolguları olan hastalarda için beyazlatma işlemiyle restarasyonların rengi değişmeyeceği için kaplamaların ya da dolguların değişmesi gerekebilir.
Beyazlatma işlemi derin mine renklenmelerine ve grimsi dişlerde çok sağlıklı sonuç vermemektedri. Bu işlem koyu ve sarı renkli dişler için daha uygundur.
Gebe ve emziren annelerde bu uygulamanın zararlı olduğuna dair bir çalışma olmamakla birlikte bu dönemdeki hastalarda tavsiye edilmemektedir.
Beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra minimum 15 gün süreyle sigara, çay, kahve, renkli soslu yiyecekler, şarap vb. tüketilmemesi önerilir. Bu işlem tekrarlanmak istediğinde hastanın isteği ve hekim onayıyla 6 ayda bir uygulanabilir. Dişe herhangi bir zararı olduğu ile ilgili bir araştırma bulunmamaktadır.
Düzenli ağız hijyeni ve 6 aylık diş hekimi kontrolleri sonucunda varolan dişlerinizle uzun süreli mutlu gülüşlere sahip olabilirsiniz.
Dişlerinizin ne kadar beyazlayacağının aslında subjektif bir cevabı vardır.Yalnızca 2 ya da 3 renk tonu açılması gülüşünüzde çarpıcı bir değişiklik yaratır.Diş renginin ne kadar açıldığının standart bir sistemi yoktur
Beyazlatma sonrası yaklaşık 2 gün yani 48 saat boyunca çay,kahve ,sigara ,kola ,kırmızı şarap ,asitli içecekler ve renkli yiyeceklerden uzak kalmak gereklidir,çünkü yapılan beyazlatmanın etkisi dentin tübüllerinde 48 saat boyunca devam eder. Bu süre zarfında da renkli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
Hamile ve süt veren annelerde ve süt dişlerine diş beyazlatma yapılmaz. Dişlerinizde mineyi ve dentini ilgilendiren yapısal bozukluklar var ise(amelogenesis imperfecta,dentinogenesis imperfecta) ağartma işlemine yanıt vermezler. Dişlerinde kırık, çatlak, hassasiyet olan kişilerde beyazlatma yapılmaz. Diş etleri çok fazla çekilmiş ve köklerin büyük bir kısmı açığa çıkmış kişilerde de yapılmaz.