Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi nedir?
Kanal tedavisi, endodontik tedavi veya kök kanal tedavisi için sıradan kiÅŸilerin terimidir. DiÅŸin içindeki pulpa (namı diÄŸer "sinir") geri döndürülemez ÅŸekilde hasar gördüÄŸünde veya enfekte olduÄŸunda kök kanal tedavisi gereklidir. Bu geri dönüÅŸü olmayan hasar, diÅŸin ömrü boyunca meydana gelen kombine yaralanmaların (çürük, travma, çoklu restorasyonlar) bir sonucudur. Kök kanal tedavisi, kök kanal sistemi boyunca tüm pulpanın çıkarılması (bir diÅŸin birkaç kökü olabilir ve bu kökler içinde bir veya iki kanal olabilir), kanal sisteminin temizlenmesi ve ÅŸekillendirilmesi ve kanalların polyester sentetik bir kök ile doldurulmasıdır. kanal dolgusu ve diÅŸ macunu.
Kanal Tedavisine ne zaman ihtiyacım var?
Aşağıda belirtilen durumlardan herhangi biri varsa, bir kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir:
• Kalan sıcak veya soÄŸuÄŸa duyarlılık
• ÇiÄŸnerken veya ısırırken rahatsızlık
• Hafif aÄŸrı veya ÅŸiddetli aÄŸrı
• Geceleri sizi uyandıran rahatsızlık
• DiÅŸ hekiminiz, klinik muayene veya röntgen ile endodontik tedavi ihtiyacını teÅŸhis etti.
Yukarıdakilerden herhangi birine evet yanıtı verdiyseniz, çok iyi bir kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir.
Kanal tedavisine ihtiyaç duyan tüm diÅŸlerin aÄŸrıya neden olmayacağını unutmayın. AÄŸrısız olması ve yine de bir kanal tedavisine ihtiyaç duyulması mümkündür.
Kanal Tedavisi Sırasında Ne Olur?
DiÅŸ hekimi röntgeni ve diÅŸi inceleyecek ve ardından lokal anestezi uygulayacaktır. DiÅŸ uyuÅŸturulduktan sonra diÅŸin izole edilmesi için dental rubber dam denilen küçük bir koruyucu örtü yerleÅŸtirilir. DiÅŸin taç kısmına bir delik açılacak ve kanalların temizlenmesi ve dolgu için kanal boÅŸluklarının ÅŸekillendirilmesi için küçük aletler kullanılacaktır. Kanallar yeterince temizlenip ÅŸekillendirildikten sonra, kanallar polyester sentetik kök kanal dolgusu ve kapatıcı ile doldurulacaktır. Daha sonra açıklığı kapatmak için geçici bir dolgu yerleÅŸtirilir. DiÅŸ hekiminiz, diÅŸ restore edilmeden önce geçici dolguyu kaldıracaktır.
İşlem Sırasında Ağrı hissedecek miyim?
Modern teknikler ve çeÅŸitli lokal anestezik çözümlerle, tedavi sırasında diÅŸte herhangi bir his oluÅŸması nadirdir. Tedaviden sonraki ilk birkaç gün diÅŸinizin ısırmaya karşı hassas olması normaldir. Bu rahatsızlık, tedavi sonrası normal rahatsızlığı kontrol altına almak için reçetesiz satılan veya reçeteli ilaçlarla giderilebilir.
İşlemden Sonra Ne Beklemeli?
ÇoÄŸu durumda, rahatsızlık ilk 24-48 saat içinde önemli ölçüde azalacaktır. Ziyaretinizden sonra soÄŸuÄŸa, sıcaÄŸa ve hatta solunan havaya "içeri" olan duyarlılık ortadan kalkacaktır. Yine de, tedaviden sonra birkaç gün sürebilecek hafif bir baskı rahatsızlığı yaÅŸayabilirsiniz. İbuprofen (aka Advil, Motrin), naproksen (aka Aleve) veya aspirin (Excedrin) gibi reçetesiz satılan anti-enflamatuar analjezikler genellikle bu rahatsızlığı giderir. Tylenol'ün, antiinflamatuar bileÅŸeni olmadığı için ibuprofen ve ilgili ilaçlar kadar etkili olmadığı kanıtlanmıştır.
Tedavi sonrası aÄŸrının en yaygın prediktörü tedavi öncesi aÄŸrıdır. DiÅŸ zaten aÄŸrıyorsa, kanal prosedürü nedeni ortadan kaldıracak ve iyileÅŸmenin baÅŸlamasını saÄŸlayacaktır. İlk 3-4 gün boyunca, aÄŸrısız bir ÅŸekilde iyileÅŸmeye baÅŸlamanıza izin verecek bir analjezik rejimi yazacağız.
En yaygın ÅŸikayet, diÅŸe dokunma, ısırma, vurma veya çiÄŸneme hassasiyetidir. Kalıcı bir restorasyon geçici restorasyonun yerini alana kadar diÄŸer tarafı çiÄŸnemek her zaman en iyisidir.
Kanal Tedavisi'nin Faydaları Nelerdir ?
Kanal tedavisinin en önemli faydası diÅŸinizi korumanızdır. Çekim, baÅŸka diÅŸ problemlerine yol açabilir. ÖrneÄŸin, diÅŸlerin kayması, ısırık sorunları, TME rahatsızlığı ve eksik diÅŸi eski haline getirmek için baÅŸka türlü diÅŸ tedavisine ihtiyaç duymayan bitiÅŸik diÅŸleri tedavi etme ihtiyacı. Modern diÅŸ replasmanları ne kadar etkili olursa olsun - ve çok etkili olabilirler - hiçbir ÅŸey doÄŸal diÅŸiniz kadar iyi deÄŸildir.